Google analytics: je eigen IP adres uitsluiten
Eerlijk is eerlijk ik heb een haat-liefde verhouding met Google Analytics. En dan heb ik het niet over het nieuwe GA4 maar over de huidige Google analytics Universal versie. Deze versie gebruik ik naast de nieuwe maar daarover later meer.
Dat Analytics en ik deze verstandhouding tot elkaar hebben kan ook aan mijn brein liggen. Ik verzand namelijk, als ik niet oppas, in urenlang ronddolen in alle gegevens zonder echt iets te analyseren. En toch is dat wat je wilt. Hoe weet je anders welke pagina’s op de site echt succesvol zijn. Omdat ik weet dat veel ondernemers google analytics te hoog gegrepen of een hoop gedoe vinden, geef ik je in mijn blog kleine stapjes om uiteindelijk tot een mooi resultaat te komen; inzicht in het gebruik van je site. Tijd dus om er mee aan de slag te gaan.
Google analytics
Google Analytics is een gratis tool van Google die je kunt gebruiken om bijna alle activiteiten van, op en naar je website te kunnen meten en inzichtelijk te maken. Het geeft een duidelijk beeld van je bronnen, bezoekersstromen en paginaweergaven. Hiermee kun je dus bijvoorbeeld achterhalen hoe lang je bezoekers op een bepaalde pagina blijven en op welke pagina bezoekers je website verlaten. Daarnaast kun je zien waar men op heeft gelikt en ook niet onbelangrijk, welke bezoekers het meeste opleveren. Met deze waardevolle informatie uit Google Analytics kun je je website verbeteren.
Ieder bezoek dat je zelf brengt aan je eigen site, zie je natuurlijk ook terug in deze informatie. Als je dus met grote regelmaat rond surft op je eigen site, beïnvloedt dat de statistieken. Om echt een eerlijk beeld van het gebruik van je site te krijgen, kan het dus wenselijk zijn om er voor te zorgen dat bezoeken vanaf je eigen IP adres niet worden meegeteld. En dat is op zich niet moeilijk. Ik leg het hieronder uit.
Wat is mijn IP adres
Wat jouw IP-adres is, kun je makkelijk vinden op internet. Bijvoorbeeld op www.watismijnip.nl. Noteer het 11-cijferige nummer zodat je die verderop in dit stappenplan kunt gebruiken.
Google analytics
Stappenplan:
Weergave aanmaken
- Ga naar jouw Google Analytics omgeving
- Klik op het tandwieltje link onderin
- Kies voor nieuwe weergave maken (derde kolom).
We maken een nieuwe weergave zodat je 1 originele weergave houdt en je altijd terug kunt naar de originele instellingen en data. Er gaat dan niets verloren.- Kies bij “welke gegevens moet deze weergave bijhouden” voor het type website.
- Geef de weergave een naam bijvoorbeeld “weergave exclusief eigen IP”
- Stel Nederland in bij “tijdzone”
- kies voor “weergave maken”
Je hebt nu een nieuwe weergave binnen je google analytics property gemaakt. Deze kun je altijd terug vinden door boven in je blad te kiezen voor “alle website gegevens” en dan te klikken op de weergave met de door jou gekozen naam. Je kunt altijd weer terug naar de instellingen via het tandwieltje onder aan de pagina.
Filter instellen
- kies je binnen de nieuwe weergave de tab “filters”
- en klik dan op de rode knop “filter toevoegen”
- Vul de naam van je filter in, bijvoorbeeld ‘eigen IP-adres uitsluiten’
- Bij ‘Filtertype’ selecteer je ‘Vooraf gedefinieerd’
- Filtertype selecteren: ‘Uitsluiten’
- Bron of bestemming selecteren: ‘Verkeer van de IP-adressen’
- Expressie selecteren: ‘Die gelijk zijn aan’
- Onder ‘IP-adres’ vermeld je jouw IP adres.
- Vergeet niet op te slaan!
Hierna zal in deze weergave jouw eigen surfgedrag niet meer worden meegeteld.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Reageer dan gerust hieronder. Wil je als eerste op de hoogte worden gehouden van meer tips en trucs op het gebied van online marketing? Schrijf je dan hieronder in voor mijn nieuwsbrief!