Clubhouse in het kort
Afgelopen vrijdag had ik mijn eerste Clubhouse sessie. Clubhouse? Ja! Die nieuwe app in social media land die volledig Voice-only is. En ik moet zeggen; ik was aangenaam verrast. Misschien komt dat omdat ik ook fan ben van luisterboeken en podcast. Maar Clubhouse heeft ook nog een beetje meer. Ik deel graag met jou mijn ervaringen.
Wat is Clubhouse
Clubhouse is een social media app die je kunt downloaden in de App Store. De app staat nog in de kinderschoenen vandaar dat het nu nog alleen beschikbaar is voor Iphone gebruikers.
Het unieke aan Clubhouse is dat het geheel gericht is op audio. Je sluit aan bij gesprekken, kunt mee praten maar meeluisteren is ook oké. Heb je snel last van FOMO (fear of missing out) dan is dat misschien wel een puntje. Clubhouse gesprekken zijn alleen live te beluisteren. Opnemen is niet mogelijk.
Hoe krijg je een account
Als je de app eenmaal op je device hebt staan; kun je een gebruikersnaam aanmaken. Na het aanmaken krijg je een melding dat je account moet worden goedgekeurd. Op dit moment kan dit alleen door middel van een uitnodiging of toelating van een huidige Clubhouse gebruiker.
Een Clubhouse account en dan
Je profiel op Clubhouse
Eenmaal uitgenodigd en ingelogd kun je je profiel bewerken. Geef kort en bondig aan wie je bent, waar je voor staat en een vlaggetje met de talen die spreekt kan ook handig zijn!
Een goede profielfoto is natuurlijk een must. Wel zo fijn ook voor je medegebruikers. Je wilt wel weten met wie je praat. Maar dat geldt eigenlijk wel voor alle social media accounts.
Rooms
Daarna kun je gaan zoeken naar zogenaamde “rooms” met een onderwerp van jouw interesse.
Heb je iets gevonden, en is het een “open” room dan kun je vrijelijk toetreden tot die chat room. Je kunt dan mee luisteren. Iedereen kan zien we de room heeft georganiseerd, wie er aan het woord is en wie luistert.
Clubs
Er zijn ook clubs binnen Clubhouse. Dit zijn groepen met een gezamenlijke interesse. Je kunt member worden en dan kun je binnen de club weer rooms organiseren. Followers kunnen dit niet maar kunnen wel meedoen met die room.
Er zijn legio rooms en clubs op Clubhouse met bepaalde thema’s. Je favoriete muziek, boek, hobby, of andere interesse. Je eigen room of club starten kan natuurlijk ook, maar het is hoe dan ook handig om onderstaande ook even te lezen.
Wat betekenen de tekentjes bij de gebruikers en icoontjes in Clubhouse
Het groene sterretje
In een room zie je mensen met een groen sterretje bij hun profiel foto. Dat zijn de moderators van de room. Zij beheren dus als het ware het gesprek, zij kunnen deelnemers ook het woord geven.
Feest emoij
Zie je een feest emoij? Dan betekent dat die persoon nieuw is binnen Clubhouse. Foutjes kun je dan dus gerust maken.
Hand opsteken
Je hand opsteken doe je door op het icoontje rechtsonder te klikken. De moderator weet dan dat je iets wilt toevoegen aan het gesprek en kan je dan het woord geven.
plusje
Door op het plusje te klikken, kun je iemand die jou volgt “pingen”. Die persoon krijgt dan van jou een berichtje om de room waar je aan deelneemt onder de aandacht te brengen.
Leave quietly
Je ziet onderin je scherm ook link het icoontje “leave quietly”. Hiermee verlaat je de room. Je hoeft je nergens af te melden, gedag te zeggen of schuldig te voelen.
Hoe zit zo’n Clubhouse Room in elkaar
Publiek
Ben je toegetreden tot een room dan zie je daarin verschillende gebruikers. Je bent zelf publiek. Je kunt dus niks zeggen maar eventueel wel je hand op steken. Bovenaan vind je de moderators (ze zijn dus te herkennen aan dat groene sterretje) Zij kunnen je uitnodigen als spreker of je het woord geven als je je hand opsteekt.
Spreker
Wordt je uitgenodigd als spreker in de room, krijg je daar een melding van. Die kun je vriendelijk afwijzen (maybe later) of accepteren (Join as speaker). Accepteer je de uitnodiging dan schuif je omhoog in de chatroom en Je krijgt dan ook een icoontje van een microfoon in je scherm. Zorg dat die even uitzet tot je echt gaat spreken. Dat voorkomt dat jouw achtergrond geluiden een storende factor worden.
Als je de uitnodiging tot spreker aanneemt, schuif je een plekje op in de chatroom. Je stijgt op naar het niveau van spreker. Je wordt uitgenodigd om als het ware op het podium te komen.
Aan het bruine cirkeltje om iemand profielfoto kun je zien wie er aan het woord is of wie zijn microfoon niet uit heeft staan.
Het komt nu misschien allemaal over als veel maar eenmaal gestart wordt het vanzelf duidelijker. Kwestie van uitproberen of het iets is dat bij je past. Ik vond het verrassend leuk om echt te praten met mensen die je nog niet eerder hebt ontmoet. Kwam ook wel omdat het een serieus onderwerp was. Hoe kun je het Legers des Heils digitaliseren. Mooi om op deze manier ideeën uit te wisselen.